Hudpleie for tatoveringer

En ny tatovering er i prinsippet et åpent sår i et par dager. Slik som med alle åpne sår kan du få komplikasjoner. For å forhindre komplikasjonene som infeksjoner er det veldig viktig at du pleier din nye tatovering. Her kan du lære om våre mest brukte pleietips.

Pleie

Etter en tatovering er huden ekstra følsom og den har behov for litt ekstra pleie. Dessuten bør en ny tatovering pleies for at den skal leges, se fin ut og holde kvaliteten i fremtiden. Under følger tips på hvordan du enkelt kan ta hånd om din nye tatovering og oppnå best mulig resultat:

OBS! Riv eller skrap ikke sårskorpen, den er der mens huden leger seg. Vask alltid hendene før du tar på din nye tatovering. Da minsker du risiko for infeksjoner og din tatovering beholder sitt utseende lenger

  1. Vaske tatoveringen skikkelig med mild såpe og lunket vann, etter du har tatt vekk den beskyttende plastfolien.
  2. La tatoveringen lufttørke
  3. Smør tatoveringen inn med Helosan® Original som er en mild og uparfymerert salve.
  4. Vask tatoveringen en gang om dagen med mild såpe og lunket vann.
  5. Smør inn tatoveringen med hudsalve fem ganger pr dag til sårskorpen er helt borte. Trapp ned smøreprosessen gradvis.

Hvorfor skal en tatovering smøres med salve?

Ytterst på huden finnes et naturlig fettlag som beskytter mot uttørkning og holder huden myk og smidig. Disse fetter er hudens viktigste barriere mot uttørkning. I tatoveringsprosessen føres tatoveringsfargen inn i de dypere lag av huden med hjelp av en nål. Dette innebærer at ved hvert enkelt stikk med nålen, forårsakes en skade i huden, som både irriterer og kan skape infeksjoner. Med en skadet hudbarriere behøver huden at vi tar ekstra hånd om den under helningsprosessen. Om huden blir tørr tar denne prosessen lengre tid og du risikerer at huden blir irritert og små sår kan oppstå, hvilket kan føre til og årsake infeksjon og eksem.

Mykner,fukter og hjelper huden å reparere seg.

Når du vurderer hudpleieprodukter for pleie av en ny tatovering er det viktig at du velger myke og samtidig fuktgivende produkter som både beskytter og pleier huden. Helosan® Original er en mild og hudvennlig salve, skånsom mot huden og helt uten parfyme, og der er derfor mange tatoveringstudio anbefaler Helosan® til tatovering og etterfølgende pleie.Salven inneholder fuktgivende og mykgjørende stoffer som ligner hudens naturlige beskyttende barrierefett, og legger seg som et beskyttende lag på huden. Dette gir huden tid til å fukte seg og reparere seg selv, i tillegg blir huden mer resisten mot ytre påvirking som sol, vann og kulde.

Lindre kløe og irritasjon

Ettersom tatovering til å begynne med består av mange små sår kommer du antageligvis i selve helningsprosessen å oppleve at det klør på og omkring tatoveringen. Dette er helt naturlig, man kan være plagsomt. Det er derfor ideelt å bruke Helosan® etter tatoveringen, ettersom salven hjelper å ta hånd om huden, fukter den på dypet og lindrer eventuell kløe og irritasjoner.

Beskytt din tatovering mot solen

UV-stråler gjør at tatoveringen blekner så pass alltid på å beskytte den fra solens skadelige stråler. Smør inn området med høy solfaktor minst faktor 30, før du går ut i solen. Glem ikke å bruke solkrem når det er overskyet, da over 80% av solstrålende forsatt treffer huden.

Tegn på infeksjon:

Om din tatovering har fuktige områder, er øm, har hevelser og/eller er rød kan det være et tidlig tegn på infeksjon. Senere tegn kan være mer åpenbare som gult verk, smerte, rødnad, hevelse og skorper. 

Om dette oppstår finnes det ting du kan ordne selv:

Rengjør din tatovering med mild såpe og varmt vann.
La lufttørke
Bruk klorhexidin/etanol-desinfektionsmedel når området har tørket. Feks Salubrin ferdigblandet løsning.

Om en infeksjon fortsetter å væske og er bløt, eller om du har feber bør du oppsøke lege!