Guide: Slik får du myke føtter

De bærer oss hver dag, gjennom hele livet, våre føtter. Men helt ærlig, hvor flink er du på å gi dine føtter den takknemmelighet og omtanke de fortjener? I denne artikkelen får du våre beste tips for fotpleie som gir myke og friske.

Viktig å tenke på ved tørre føtter.

Mange mennesker lider av tørr hud på sine føtter. Til forskjell fra andre deler av vår kropp er huden på føttene naturlig tørr ettersom de ikke har noen oljekjertler, så de tyr til tusentals svettekjertler for å holde seg fuktet. Tørr hud på føttene kan blant annet årsakes av:

  • Langvarig stående, spesielt på harde flater

 

  • Uttørking ved at du drikker for lite vann.

 

  • Bruk av uttørkende eller skarpe såper til vask av føttene.

 

  • Kaldt vær som i sin tur tørker ut huden

 

  • Dusje eller bade veldig varmt.

 

  • Intensiv skrubbing av føttene og for ofte.

 

  • Bløtlegging av føttene for lenge og for ofte.

 

  • Å ikke anvende fuktighetskrem regelmessig.

Hvordan unngå tørre føtter.

Tørre føtter kan oppstå av ulike anledninger. Det viktigste er dog å passe på at dine føtter får den fukt og pleie de behøver. Om du ikke gir næring til føttene regelmessig kan tørr hud på dine føtter bli verre raskt. Dette kan føre til smert og kløe, som gir ubehag.

Kjøp skikkelige sko

Først og fremst er det viktig å bruke riktige sko som lar føttene puste og som også gir føttene den støtten de trenger. Ikke bare kan feil sko være ubehagelig å bruke, de kan også forårsake hard hud og liktorner som kan være smertefulle og vanskelig å bli kvitt.

Dette kan bero på at plass skaper friksjon, hvilket fører til dannelse av hard hud som etterhvert kan resulterer i liktorner. Bruk derfor nylonstrømper så lite som mulig. Bomullsokker er mer å anbefale, også mens du sover om natten, smører man inn sine slitne føtter med en velgjørende krem eller salve for å ta bedre vare på dem.

Skrubbe føttene

Det er en vanlig misoppfatning at den beste måte å ta bort hard hud fra dine føtter er å file bort den harde huden med en fotfil. Faktum er at en fotfil kan gi enda hardere hud og det er det værste du vil om du vil ha friske føtter. Istedenfor fotfilen kan du komme langt med en i bra skrubb og rett valg av pleieprodukter som gjenfukter ned i dypet. Bruk derfor en bra fotskrubb for å oppnå friske føtter et par gang pr uke når du fortsatt er i dusjen. Pass alltid på å tørke føttene skikkelig, spesielt mellom tærne , for å unngå fotsopp. Gjennom å fjerne gammel og død hud samt gjenfukte kommer dine føtter snart å føles og se fantastisk ut.

Slipp føttene fri

Selv om det ikke råder noen tvil om at en sommer i sandaler kan være harde for føttene, er det tross alt bra for våre føtter å få lufte seg vel og grundig nå og da. Når du lar dine føtter få lufte seg er det viktig at det skjer utendørs og på myke yter, ettersom du risikerer å få hard hud om du for eksempel går på asfalt med bare tær. På sommeren kan asfalt og fliser ellers bli overopphetet og du risikerer å brenne føttene om du går på disse uten sko.

Smør føttene

Slik som du antagelig smører din hud med lotion etter du har vært i dusjen, bør du også alltid smøre dine føtter, spesielt når du har vært i dusjen. Vannet fra badet fører til at huden tørkes ut. Helosan® fotsalve er spesielt utviklet og anpasset til daglig fotpleie, og inneholder melkesyre som effektiv myker opp tørr hud.