3 vanlige spørsmål om gnagsår

Hva er et gnagsår?

Man kan si at at gnagsår er en lettere brannskade i huden. Gnagsåret dannes når din hud presses eller trykkes mot noe som siden brennes av på grunn av friksjonen som skapes. Et gnagsår kan bli til en blemme, som om du har uflaks kan bli infisert. Du vet at du har fått en infeksjon når gnagsåret har blitt skikkelig varmt og det dannes puss.

Hvordan dannes gnagsår?

Gnagsår forårsakes av høy friksjon mot huden. Varme og trening kan også forårsake gnagsår, da svette og saltrester påvirker føttene. Har du nye sko, øker anstrengningen og friksjonen på føttene øker betraktelig.

Når bør du søke hjelp?

Gnagsår leges oftest av seg selv med tiden og ved bruk av ulike produkter anpasset for gnagsår. For de fleste gnagsår behøver du ikke søke noe hjelp. Men om ditt gnagesår ikke blir bedre etter en uke og innholder verk kan det være en god ide å la din lege ta en titt på såret. Blir det veldig rødt, varmt og om du får feber bør du også søke til din lege for konsultasjon.

6 TIPS FOR Å SLIPPE GNAGSÅR PÅ FOTTUREN TIL FJELLS ELLER I BYVANDRING.

Alle kan nok forestille seg hvor vondt det er å få skikkelige gnagsår på kortere eller lengre fotturer. Hvert skritt gjør vondt og det påvirker opplevelsen veldig negativt. Det eneste du klarer å tenke på er hvor utrolig vondt det er. Her følger vår 6 beste tips slik at du unngår gnagsår under vandringen og selvsagt også hva du kan gjøre når du først har fått et gnagsår. Mange nordmenn vandrer lange turer i fjellet, både om vinteren på ski eller i fjellet om sommeren. I tillegg har de aller fleste av oss også opplevd hvor vondt man kan få i føttene under ferier i byer og generelt sett under sommeren hvor man ofte vandrer omkring.

Hva kan du selv gjøre for å unngå gnagesår?

Fukt, varme og friksjon er de perfekte omstendigheter for et fryktelig gnagsår. På samme måte som brannskader dannes det væskefylte blemmer som kan ødelegge den fineste fotvandring. Som godt er finnes det mye du selv kan gjøre for å forebygge oppkomsten av gnagsår.

1. FORBERED FØTTENE FØR VANDRINGEN

Føttene behøver forberedelser før lange vandringer. Det kan være en god ide å i god tid før vandringen file og smøre dine føtter, dette for å unngå at huden er hard eller at sprekker lettere skal bli til et gnagsår. Ved å benytte en fet fotsalve som Helosan® på dine føtter minsker du risiko for gnagsår. Når føttene holdes myke og fuktet minimerer du nemlig den friksjon mot sko som skjer når du vanderer.

2. GÅ INN SKO & STØVLER SKIKKELIG!

Både føtter og sko behøver å venne seg til hverandre. Pass på å gå ditt fottøy skikkelig inn før vandringen. Husk at det er viktig at dine sko eller støvler sitter godt på føttene, smør de skikkelig for å minimerer bevegelsen av foten inni skoen og på slik måte hjelper du til å minimerer risikoen for gnagsår.

3. TØRRE OG RENE FØTTER

Husk alltid å ha rene og tørre føtter, da det er noen av de viktigste under en vandring, og imellom også en utfordring. Små saltkrystaller fra fotsvetten kan føre til økning av gnagsår og dermed øke ditt ubehag. Om du vet du svetter mye på føttene finnes det kroppspudder som feks Dialon som hjelper til å holde huden tørr. Bruk litt pudder og klapp på undersiden av føttene og mellom tær. Glem heller ikke å lufte din tær ofte, ikke minst under lengre pauser, og masser gjerne for å holde igang blodsirkulasjonen. Bytt sokker i lunsjpausen og la gjerne de brukte sokkene tørke når du vandrer.

4. TO SOKKER

Å bruke doble sokker kan være et triks for å unngå gnagsår. Prinsippet er da at friksjonen blir strømpe mot strømpe isteden for strømpe mot fot. Nærmest foten har du et tynn ullstrømpe som holder foten tørr. Over har du en litt tykkere sokk, helts i ull, for å forhindre at gnagsår oppstår.

5. TEIP UTSATTE OMRÅDER

Mange foretrekker å teipe utsatte deler som hæler og tær for å unngå gnagsår. Dette gjelder spesielt dager da det er dårlig vær og man ikke orker å ta av seg skoene.

Slik gjør du:

  • Vinkle foten opp slik at hælen blir så lang som mulig når du plasserer teipen, ellers løsner den lett.
  • Vær nøye med at det ikke blir noe bulker i teipen. Da det i såfall fører til at teipen i seg selv gir deg gnagsår.
  • Rund av hjørnet med en saks, som forhindrer at det ikke løsner så lett.

6. HOLD FØTTENE MYKE MED EN FOTKREM

Smør dine føtter for å fukte og mykne opp huden både i forebyggende henseende og under selve vandringen. Helosan® fotsalve består av en veldig effektiv, fet og beskyttende formula for sprukne, tørre og harde føtter. Ved regelmessig bruk tilfører du huden sin naturlige elasisitet og motstandskraft. Helosan®s fete fotkrem minimerer også friksjon, samt gir en vannavvisende effekt. Smør inn føttene skikkelig før du tar på deg sokker og sko, spesielt om du skal bevege deg i vått terreng, på den måte unngår du at huden blir fuktig og skrukkete.

Om ulykken først er ute.

Selv om du er klar over risikoen kan det selvsagt oppstå gangsår. Selv med bekveme sko. Du kan dog selv behandle ditt gnagsår med noen enkle grep

  1. Begynn å vaske rent såret med vann og såpe som er mild mot huden. Det kan hende det har kommet smuss inn i såret mens du har vandret.
  2. Om du har en blemme, unngå å stikke hull på den, fordi den beskytter din hud som dannes på nytt under i legeprosessen.
  3. Legg på et gnagsår plaster som beskytter og hjelper til å hele ditt sår betraktelig.
  4. Bruk filtringer, som er små runde ringer som plasseres omkring det ømme punktet, for å beskytte det mot ytterligere trykk og press utenfra.