Jordmors beste hudpleietips for gravide

Når du er gravid trenger din kropp og hud ekstra omsorg. Idag finnes det et stort utvalg av kremer for gravidmagen. Men trenger man å smøre inn magen og hva skal man i såfall tenke på når man velger produkt? Jordmor Karin Norrbrink forteller om hva som skjer i kroppen under en graviditet og hvorfor det kan være behagelig og viktig å smøre huden skikkelig.

Huden under graviditeten

Hormoner og forandringer i hormonnivåene har en betydelig effekt på huden. Under graviditeten kan hormonene øke produksjonen av melanin og en form for hyperpigmentering kjent som melasma kan oppstå. Noen kvinner får fetere eller tørrere hud, mens andre får akne/kviser. Det er også vanlig at mange kvinner får sprekker på magen, bryst eller lår under graviditeten.

– Under graviditeten blir man generellt tørrere, spesielt viktig er det å merke seg at de strekkmerker som oppstår kommer av hormoner og ens gener, sier Karin Norrbrink.

Å få strekkmerker som gravid kan føles plagsomt, men vi velger å ta et skritt tilbake fra de kroppsideal som får oss til å se ned på egne kropp og fokuserer på å feire og berømme vår kropp for hva den fikser. Tenk bare på at kroppen klarer å utvide seg ut på denne måte, ganske bemerkelsesverdig eller hva? Det er et bra tegn – at din kropp gjør plass til babyen! Så om du får strekkmerker er du ikke alene, mange kvinner får dem og det er helt ok.
Men om du vil minske synligheten eller forekomst av strekkmerker, har vi noen tips som vil hjelpe deg.

Karin Norrbrink, Jordmor

Smør deg reglemessig

Om det hjelper å smøre seg for å motvirke strekkmerker finnes det enda ingen forskning på, men mange opplever at det er behagelig. Ikke minst for å lindre tørr og kløende hud som ofte oppstår når huden vokser. Å smøre magen med mykgjørende krem kjennes behagelig og til og med være kosestund for deg selv og babyen.Helosan® gjør huden myk og hjelper huden å bevare fuktighet, som i sin tur fører til at huden blir mer elastisk og kan følge med i vekstfasene. Når huden holdes myk og smidig blir den også mindre utsatt for strekkmerker.

Anbefaling: Så få tilsetningstoffer som mulig

Under graviditeten anbefales en krem med så få tilsetningstoffer som mulig. Her er Helosan® et bra alternativ. En av de største fordeler med Helosan® er den unike og ytterst skånsomme sammensetningen. Salven er uten kunstige parfymestoffer og andre hormonforstyrrende tilsetning og egner seg derfor utmerket å bruke på følsom hud under graviditeten, samt på besværlig hud som plages av eksem eller kløe.

– En tilstand som kan oppstå under graviditeten er PUPPS, en allergilignende kløe som ofte oppstår på bryst, armer og mage og gir seg til kjenne med små røde prikker. Her anbefaler vi til å begynne med at man bærer luftige klær og smører seg reglemessig med en mild fuktighetsbevarende krem da det kan lindre symptomer, sier Karin Norrbrink.

Slik anvender du Helosan® når du er gravid.

Helosan® forebygger og lindrer tørr og kløende hud på såvel gravidmagen som på andre deler av kroppen. Under graviditeten er det vanlig å bli hoven i føtter og ben, fordi blodgjennomstrømmingen minsker. Minsket blodgjennomstrømming, vektoppgang og vinterkulde er tre faktorer som fører til tørr og kløende hud.

Opplever man tørr og kløende hud kan man smøre seg en gang om dagen og ved ekstra utsatte områder etter behov. Videre er det bra å smøre seg inn etter dusjen når man fortsatt er fuktig, da binder kremen seg bedre, avslutter Karin Norrbrink.

Helosan® legger seg som et midlertidig lag på huden og gir langvarig effekt og bidrar til å styrke hudens naturlige barrierer.

Helosan® inneholder ingen aktive ingredienser, den trekker seg ikke inn i blodet men legger seg kun på huden, er den trygg å bruke under graviditeten.