Hva forårsaker tørr hud?

Tørr hud er en den største årsak bak hudbesvær, ca 40% av besøk hos dermatologer dreier seg om problematikk med tørr hud. Lær deg mer om tørr hud og hvorfor man drabbes av det. Vi forklarer hva som oftest årsaker tørr hud samt hvordan man kan motvirke og pleie hud med tendens til tørrhet.

Forstå årsaker til tørr kroppshud

I hudens oppbygging finnes naturlige fuktgivende faktor (NMF) som balanserer og regulerer hudens fuktbalanse, hvilket er nøkkelen til å forebygge tørr hud. Huden består av lipider, et naturlig fettlag, som bygger beskyttelsesbarrierer, minimerer vanntap og reduserer tørr hud. Denne blandingen av ulike metaboliske stoffer, svette og talg absorberer fukt og beskytter huden mot uttørkning og angrep av mikroorganismer. Dessuten gjør huden sitt ytterste for å forsvare oss fra UV-stråler fra solen. En nedbrytning av hudens ytterbarriere, forårsaket av ytre eller indre påvirking, hindrer huden å binde fukt og væsketap i huden økes. Viktige fuktkanaler svekkes og tørrheten når til slutt de dypere hudlag og minsker tilførselen av vann i de dypere vev.

Hvordan gjenkjenner du tørr hud?

Tørr hud kan oppstå hvor som helst på kroppen, men oftes på hender, føtter, kneledd, armer samt i ansiktet, ettersom disse områder er mer utsatte enn andre. Når huden blir tørr er det et tegn på at den savner tilstrekkelig lipider og fukt, enten fordi fettlagret i det øverste laget av epidermis ødelegges eller om hudens fuktighet minsker. Huden mister da sin elasitet og blir mer følsom. Tørr og irritert hud kan stramme, flasse, klø eller kjennes smertefull, til og med ekstremt nuppete og sprukket. Hvor alvorlig rødligheten, irritasjoner eller hudproblemer årsakes av tørr hud beror på hudens struktur.

Grunner til tørr hud

Tørr hud kan årsakes av ulike faktorer, indre som ytre påvirkning.

Eksterne faktorer:

Vær

Vind, kulde, varme og oppvarmet luft kan irritere og årsake skade på huden ved å angripe hudens naturlige beskyttelsesbarriere. For eksempel medfører den lave luftfuktigheten i vinterhalvåret en stor påkjenning for huden da den kan føre til besvær med tørrhud, såkalt «vinterhud». Selv solens UV- stråler og vind kan gjøre at væsken minsker fra huden og gjør den ekstra utsatt

Sterke produkter

Rengjøringsmiddel, såpe og lignende produkter er utformet for å løse opp fett og smuss, men det betyr også at de bidrar til løse opp det beskyttende laget av sebum på huden. Jo oftere du vasker deg, desto mer utsetter man huden for. Det samme gjelder sterkt parfymerte produkter som også gjør mer skade enn nytte på huden.

Dusj og varmebad

Varmtvann tørker inn huden, også kranvann kan skade huden da den inneholder et høyt innhold av magnesium, bly og zink (hardt vann). Når disse mineralene kommer i kontakt med huden etterlater den en tynn hinne som kan hindre fukt å absorbere fra huden.

Interne faktorer:

Gener og alder

Talgproduksjonsnivåer og vår evne til fuktregulering er høyest individuell og av arvelig karakter. Hudens fuktregulering kan også påvirkes av alder. I en eldre hud har antallet talgkjertler og svettekjertler minsket under huden, det fører i sin tur til en minsket evne til å produsere svette, lipider og regulering av vanninnhold i kroppen. Resultatet av det er at hudens evne til å binde opp fuktighet har svekkes, derfor behøver kroppen tilsatt fuktighet utenfra med hjelp av salver og kremer.

Psykologisk stress

Stress påvirker hele kroppen, både inre och ytre organ som huden. Ved stress skjer en kjemisk reaksjon i kroppen der stresshormonene adrenalin og kortisol utskildres. Ved langvarig stress er hormonnivåene stadig i endring og påvirker dermed immunforsvaret og gjenfuktig av huden. Huden blir da mer følsom og mer reaktiv, som kan utløse ulike typer hudutslett, blant annet kallet stressutslett.

Hormonelle forandringer

Endret hormonivåer, fremfor alt østrogen og testosteron, kan påvirke hudens fukt og lipdnivåer. For eksempel er det vanlig at huden blir mer tørr under overgangsalderen på grunn av økt østrogen produksjon. Likedels er tørr hud vanlig under graviditet på grunn av hormonforandring samt væskeansamling i kroppen.

Kosthold

I likhet med andre organer krever huden et antall viktige næringsstoffer for å kunne fungere skikkelig. Det handler blant annet om å omdanne fettsyrer og vitaminer. Mangel på noen av disse næringsstoffene kan bidra til tørr hud.

Hvordan forebygger man besvær med tørr hud?

    • Velg mild rengjøring og såper ( handsåpe, oppvaskmiddel, shampoo og rengjøringsmiddel) som er skånsom mot din hud og så nære hudens PH- verdi som mulig.
    • Unngå parfyme og fargestoff da disse stoffer kan irritere huden.
      Tørk huden skikkelig etter kontakt med vann, pass på å tørke huden skikkelig tørr for å unngå at vann ligger igjen og tørker ut huden.
    • Tilfør fukt ved å smøre huden regelmessig med en skånsom hudsalve, jo høyere fettinnhold desto bedre beskytter den.

Pleie for tørr hud:

Tendens til tørr hud kan være medfødt, men ingen trenger å akseptere de ubehagelige effekter som kommer med tørr hud. Dårlig næring, røyking, stress og langvarig soling forsterker effektene av tørrhud, men kan motvirkes gjennom å anvende rett hudpleieprodukter regelmessig. Helosan® Original inneholder mindre vann og har betydelig høyerer fettinnhold, hvilket har en betydende rolle i salvens sterke egenskaper for å motvirke tørr hud. Når du anvender en salve med høyt fettinnhold får huden en beskyttende barrierer som gjør at fuktigheten beholdes lengre i huden. Fettet i fete salver fylles opp i mellom de ytre hudcellene og gjør huden tettere, som forhindrer at vann avdunster.

For å få en maksimal effekt anbefaler vi å smøre inn sine hender ordentlig med Helosan® Original.