Hudpleie for nyfødte: Babyeksem og tørrhud

De første måneder etter fødsel har babyens hud fullt opp med å forsøke å tilpasse seg livet utenfor livmoren, og kan lett bli tørr, øm, flassende og alt der imellom. Som foreldre kan du hjelpe ditt barn å holde huden i fin form fra første stund.

Årsaker til tørr og irritert hud hos spebarn

1 av 2 spebarn har problemer med huden. Fra bleieutslett til flassende hud, flekker av utslag, alle irritasjoner på babyens hud forårsakes av samme problem: følsomhudbarriere
Det finnes mange grunner til hvorfor hudbarrieren er følsom hos spedbarn, blant annet:

  • Babyens hud tilpasser seg forsatt livet utenfor livmoren dermed er den mer følsom for sollys og friksjon fra grove materialer.
  • Babyens hud er også tynnere og har en høyerer ph-verdi enn voksnes hud, som innebærer at irriterende stoffer og mikroorganismer lettere kan trenge seg inn i den.
  • Babyens hud er tørr fordi den har lite fukt og fett i huden.

Tørr hud kan bli eksem

På babyer ser vi ofte tørr hud på kinn, rundt fot og håndledd og på siden av magen, men tørr hud kan finnes over hele kroppen.

Det er ikke farlig å ha tørr hud, men det kan være besværlig for barnet og det er derfor bra å behandle og forebygge på riktig måte. I visse tilfelle kan tørr hud utvikles til eksem, en inflamasjon som gjør at ytterste hudlaget blir tørt, rødt og klør.

Atopisk dermatitt, bleieeksem, forbindes ofte med tørr hud og er den mest vanlige årsaken til kløe og hudirritasjon hos barn.De fleste barn får bare lette til middels besvær. Kløen kan være vanskelig og årsaker ofte søvnproblemer hos barnet.

Dessuten gjør kløen at den onde sirkel fortsetter, da det leder til flere kløende, røde hudflekker og kan resultere i sekundærinfeksjoner med bakterier eller virus . Eksem kan også bero på allergi, men oftest på at huden er tørr og behøver fukt.

Slik forebygger du hudirritasjon hos spebarn.

Babyhud er tørr og følsom og behøver oftes ingen særskilt behandling. Men det handler om å beskytte huden fra det som kan irriterer. Her følger noen tips:

 

  • Unngå bruk av såpe, parfyme og andre kjemikalier som kan irriterer hudbarrieren.
  • Bruk kun mild, parfymefrie produkter (både hudprodukter og såpemiddel)
  • Hold babyens hud myk og smidig, så blir huden sterkere.
  • Kle din baby varmt ved kaldt vær.
  • Ikke gni på babyens hud, men klapp huden forsiktig tørr.

En hudkrem for de aller minste.

Helosan® hudkrem er skånsom mot babyens følsomme hud og er helt fri fra fargeemner, parabener og parfyme. Helosan® inneholder glycerin som bidrar til å stabilisere hudens naturlige flora. Takk være kremens høye innehold av hudvennlig fett kan Helosan® forebygge og lindre besvær som for eksempel bleieksem, bleieutslag og røde babystumper.

Om barnets hud er tørr smør rikelig og reglemessig. En tommefingeregel er å smøre en reell mengde krem om kvelden og la den virke over natten for å hjelpe huden å beholde effekten av kremen lenger. Det lindrer også kløe og hjelper huden å bevare sin naturlige beskyttelse mot for eksempel kemikalier og vann.